Úvod Články & zajímavosti Kupujete kompresor a nevíte jak zvolit ten správný

Kupujete kompresor a nevíte jak zvolit ten správný

Nabízíme Vám návod jak zvolit správný kompresor pro Váš servis.

Co všechno musíte vzít v úvahu, abyste se správně rozhodli.

Správná velikost kompresoru je ta, která vyhovuje Vašim potřebám ve dvou hlavních oblastech:

  • množství stlačeného vzduchu
  • tlak stlačeného vzduchu

Je důležité vybrat správný kompresor, který vyhovuje Vašim potřebám v obou oblastech - jinak riskujete poškození Vašich nástrojů, strojů ale i samotného kompresoru.

Co je (MPa) a hlavní požadavky na tlak stlačeného vzduchu

Z hlavních dvou požadavků na velikost kompresoru je požadavek na tlak jako první bod na zvážení.

V Německu, České republice, ale i v celé Evropě je tlak obvykle měřený v barech, i když podle normy musí být uváděn v MPa (Mega Pascal). V USA tlak je obvykle měřen v PSI, libry na čtvereční palec.

Důležitá pomůcka pro určení tlaku kompresoru je že požadavek na tlak určený podle zařízení, který máte v úmyslu pohánět stlačeným vzduchem, které má nejvyšší tlakový požadavek. To je Vaše tlakové minimum: Pokud máte v úmyslu použít ke svému kompresoru více ručních nástrojů, které vyžadují 5 bar, ale například pískovač potřebuje 9 bar, Váš absolutně minimální tlakový požadavek je 9 bar.

Tak jako u většiny strojů, které kupujete, není dobrá myšlenka kupovat zařízení, které se přesně shoduje s vašimi minimálními specifikacemi. Správná volba kompresoru je, pokud kompresor je schopen zásobovat Vás trochu větším tlakem než který potřebujete. To Vám dává určitou míru bezpečnosti - pokud vaše minimum je 5 bar, vybírejte si kompresor, který tlačí alespoň 6 až 7 bar.

Požadavek na množství stlačeného vzduchu (Nm3 / h, l / min)

Odhadnout velikost průtoku stlačeného vzduchu čili jeho množství jaké potřebujete je trochu více komplikované. Protože místo zvolení si nejvyšší hodnoty z Vašich spotřebičů, potřebujete je dát dohromady.

Pokud očekáváte, že budete současně používat 3 ruční nástroje které vyžadují cca 50 Nm3 / h (normálových metrů krychlových za hodinu) každý, Váš kompresor musí být schopen dodat 150 Nm3 / h. Stupňovat míru bezpečnosti je ještě více důležité s množstvím stlačeného výdechu, než je to při tlaku.

Doporučený přístup k výběru Vašeho cíle:

Určení množství stlačeného výdechu je toto: shromáždit požadavky pro všechny nástroje, nebo zařízení, které chcete používat současně. Dejte dohromady požadavky, pak je vynásobte do 1.5. Toto číslo, které dostanete bude vykrývat ztráty, nebo neefektivnosti ve Vašem uspořádání spotřebičů.



Zpět na seznam článků

TOPlist